Трябва да продаваме красотата на центъра на София

Трябва да продаваме красотата на центъра на София

Концентрацията на инвестиции и строителство в София е изключително голяма, населението също. През 2050 г. 1/3 от населението на България ще живее в столицата. Така че са небходими специални регламенти. Това заяви главният архитект на София арх.Здравко Здравков по време на бизнес закуската „ЗУТ и ЗУЗСО – предизвикателства пред бизнеса с имоти, организирана от Imoti.net.

Според него ситуацията на полузаконност пречи на всички. Основната цел според него е спазването на правилата за графичната част от плана за строителство и височината на сградите. По думите му липсата на ясни регламенти какво и къде може да се строи и с каква височина е причина визуално сградите да не изглеждат добре.

Главният архитект на София напомни, че са приети на първо четене от парламента промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО), които предвиждат височината на сградите в централната част на града да бъде ограничена до 50 м, в рамките на Околовръстния път – до 75 м, а извън Околовръстния път – до 15 м.

„Желанието ни не е да създадем една поредица от добре униформени заведения, които да изглеждат като войници. В тази посока работим по промяна на наредбата на преместваеми съоръжения – създаваме една нова възможност за преустройство на града“, каза Здравков в отговор на въпрос защо трябва да се подменят летните градини.

„След реконструкциите, които стратираме през юни по „Граф. Игнатиев“ – очакваме промяна в инвестиционната активност точно по тези улици. Защото веднага след смяна на настилките идва промяна на наемателите. Всеки започва да твори по свой образ. Желанието ни е да имаме веднага подготвени решения. Пред нас стои много сложната задача да се създадат правила, които да доведат до яснота и спокойствие в бизнеса“, допълни той.

„Промяната в градското планиране е свързано с вкарването на чуването на мнението на хората“, посочи Здравко Здравков.

„България се нуждае от едно изцяло ново законодателство на устройственото планиране и строителството. Голям проблем в съществуващото законодателство е, че няма разлика в изисквания за обем за съдържание на проектаната документация за различните категории за строителство на сгради. От кокошарник до летище се изискват едни и същи документи. Още по-голям е проблемът, че контролът е само върху папките, хартията – няма контрол върху строежите“, коментира арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България. Предложението на КАБ е контролът да се извършва чрез електронна система.

Част от бизнес закуската бе и арх. Любо Георгиев, директор на ОП „Софпроект-ОГП“. По думите му, наред с промените в регулациите, основна цел е изграждането на система за взаимодействие между заинтересованите страни, тъй като в момента липсва доверие между граждани, администрация и инвеститори.

„Правенето на една кампания към потенциални партньори извън страната за новите възможности за новото строителство и възможностите за запазване на характера на стара София, биха били един чудесен маркетингов инструмент. Трябва да продаваме красотата центъра на града. Правенето на пешеходна структура в централната част у нас автоматично ще увеличи „продажбата“ и цвета на града“, заяви арх. Валери Левиев.

Събитието е част от проекта „Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора. Мисията на Imoti.net е да подкрепя коректните участници в имотния бизнес, така че потребителите на техните услуги да могат да правят правилен избор в свой интерес по всяко време. В полза на потребителите през 2017 година Imoti.net стартира поредицата „Доверен брокер“ със съвети за разграничаване на коректните и некоректни посредници при сделките с имоти.

Снимки: Красимир Свраков
Източник: kmeta.bg

Related posts

Шумът на парите – юбилейното десето издание на най-големия икономически форум в България

На  16 и 17 април в зала 6 на НДК се проведе юбилейното...

Още

Как се променя офис пазара в София?

Модерни, гъвĸaви, paциoнaлни офиси – са малка част от...

Още

Прилагането на Закон за управлението на етажната собственост (ЗУЕС) – предложения за промени от БГФМА (Българска Асоциация за Фасилити Мениджмънт)

„Приетият през 2009 година ЗУЕС беше дългоочакван акт....

Още