Нараства количеството на очакваните завършени офис площи за 2018 г.

Нараства количеството на очакваните завършени офис площи за 2018 г.

Според Ивайло Славов, председател на Българската аутсорсинг асоциация, клас А сградите в България и особено в София са на изключително високо ниво, качеството е много високо, а цената е по-ниска от страните в ЦИЕ и ЮИЕ. Нарастващото търсене от IT и BPO дава сигурност на инвеститорите да стартират втори фази на своите проекти, особено предвид индикациите от наемателите. Очаква се търсенето да се запази в очакваните рамки и се очаква общото  наемане на офис площи през 2019 да повтори това от 2018г. Със завършване на част от проектите за годината с общия обем на пазара на офиси достига до 1.8 кв. м, запазва се процентът на свободните офис площи в границата 8%-10%. Наемите за А клас офиси са в границата на 12 – 14 Е евро/кв.м./мес. 180 хил. кв. м са очакваните завършени офис площи за годината, част от които могат да се реализират през 2019 г.
Много нарастват изискванията към дизайна, обзавеждането и здравословната среда, технологиите, гъвкавото пространство и удобствата в офиса. В повечето нови сгради е задължително наличието на кафене, кантина, зала със спортни уреди на наемателите. Да не забравяме и стойките за велосипеди както и зарядна станция за електроавтомобили.

Related posts

Прилагането на Закон за управлението на етажната собственост (ЗУЕС) – предложения за промени от БГФМА (Българска Асоциация за Фасилити Мениджмънт)

„Приетият през 2009 година ЗУЕС беше дългоочакван акт....

Още

МРРБ ще изработи нови правила за по – качествена поддръжка на сградния фонд

Министерството на регионалното развитие и...

Още

През 2019 ще продължи да нараства търсенето на логистични и индустриални площи.

През 2018 г. в София бяха завършени 126 600 кв.м логистични и...

Още