Как ще се развива гр. София – бъдещите зони за растеж

Как ще се развива гр. София – бъдещите зони за растеж

По  време на бум властите трябва да се съсредоточат към зоните, в които виждат потенциал за растеж, а в по-слабите години да обърне поглед към северните зони.

Северните райони в София са логичните зони за развитие на града, но трябва да се има предвид и цикличният характер на пазара на недвижими имоти. в момента северните райони не са предпочитани не само от инвеститорите, но и от крайните потребители – семейства, които търсят жилище, наематели на офиси, поради липсата на социална инфраструктура като болници, учебни заведения, детски градини.

Арх. Ангел Захариев, акцентира върху необходимостта от динамично планиране, в което водещи да са урбанистите при равно участие  на архитекти, икономистии други специалисти

За него Средата е ключов фактор за успеха на инвеститорите особено в гъсто презастроени градове. Добър пример е Бизнес парк София, където по параметрина застрояване е можело да бъде застроена два пъти по-голяма площ от настоящите 150 хил.кв. м.

Няколко са основните фактори за успешното развитие на дадена зона. Тя трябва да има пазарен потенциал,От значение са качествената градска среда и озеленяването, което ще става дефицит в бъдеще както и дългосрочната визия за развитие.

Сред зоните в София с най-голям потенциал за развитие са районите около Централна гара и летището, западното направление и  индустриална зона „Божурище“. Още възможности за развитие има и пред Бизнес парка в „Младост“, районът  около София Тех Парк и Capital Fort. Това е и районът с най-много обекти като прогнозоата е, че тя ще продължи да се развива и уплътнява.

По отношение на пространството около Централна гара Захариев посочи, че то трябва да бъде оживено и превърнато в среда за хората с помощта на изграждането на подходящи обекти,които да привличат посетители. Според него привличането и задържането на младите хора в района е от ключово значение за оживяването му.

Related posts

Офис сградата Telus Tower има нов собственик

Офис сградата Telus Tower на площад Македония има нов...

Още

Пазар на офис и логистични площи в България към H2 2018

Наематели на нови офиси са основно компании, които се...

Още

Различните сектори на недвижимите имоти продължават да растат

И в последните две тримесечия на 2018 инвестиционният...

Още