Доходността и наемите на офиси ще се запазят през 2019-та.

Доходността и наемите на офиси ще се запазят през 2019-та.

В резултат на няколкото значими по размер договори за наем, сключени през 2018г. очакваме, че пазарът на офиси и през Q1 2019г. ще запази своя позитивен тренд. От страна на предлагането към края на миналата година изграждащите се офис площи в София с  paзpeшeния зa cтpoeж са около 96 000 ĸв. м, c ĸoeтo oбщият oбeм нa пpoeĸти обявени в етап строителство достига дo около 390 000 ĸв. м.

Наемният пазар запази активността си от предходните години и достигна обем на наети площи  180 000 кв.м. годишно. Очакванията ни за 2019г. са 95 000 хил. кв. м офис площи да излязат реално на пазара. Основните клиенти за офис сградите продължават да бъдат аутсорсинг компаниите от IT и BPO секторите, които заедно формират около 75% от сделките в сегмента.

Значителният ръст на започнатите нови сгради е резултат от продължаващият недостиг на първокласни офиси под наем в условията на активно търсене през последните години. В края на годината делът на свободните офиси се движи в рамките на 8.5% – 9.5% за клас А и Б сгради, като  през следващата година не се очертава този показател значително да се увеличи.

През 2019г. пазара на бизнес имотите ще се определя от ръста на предлагане на пазара на офисни и индустриални площи  като не се наблюдава и натиск върху наемите. Не се очаква наемите да претърпят промяна, спрямо достигнатите нива през 2019г., те ще останат в рамките на 12-14 евро/кв. м.  и на  8 – 10 евро/кв. м. за клас В сгради.

 

 

 

 

Related posts

Шумът на парите – юбилейното десето издание на най-големия икономически форум в България

На  16 и 17 април в зала 6 на НДК се проведе юбилейното...

Още

Как се променя офис пазара в София?

Модерни, гъвĸaви, paциoнaлни офиси – са малка част от...

Още

Прилагането на Закон за управлението на етажната собственост (ЗУЕС) – предложения за промени от БГФМА (Българска Асоциация за Фасилити Мениджмънт)

„Приетият през 2009 година ЗУЕС беше дългоочакван акт....

Още