Голямото търсене на жилища в София и големите градове ще се запази

Голямото търсене на жилища в София и големите градове ще се запази

¾ от сделки с имоти в София са на цена до 100 хил. евро
Очакванията на експертите в бранша са, че и през 2018г ще продължи да нараства търсенето на жилищни имоти. Динамиката остава, макар и да има леко забавяне в ръста. През първото тримесечие на 2018 г най-голям процент от сделките са се сключвали при средна цена между 50 хил. и 70 хил. Евро, според данни на агенция „Адрес Недвижими имоти“, които представи изпълнителния и директор Георги Павлов по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Основно купувачите на жилищни имоти в София могат да бъдат разделени в 3 категории: 1) млади хора на възраст 30-40 години, които реално имат нужда от жилище (около 80%); 2) хора, които продават жилището си, за да се сдобият с по-голямо и 3) инвеститори (приблизително 18%). Според Ивайло Митев, управител на Idea Home, младите хора търсят предимно ликвидни имоти, които могат бързо да препродадат, за да намалят нивото на риск.

Основни фактори влияещи на ръста на търсенето

6% е повишението при издадените разрешителни за строеж на нови сгради през първото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на миналата година. При съпоставянето на същите два периода по отношение на започнатото строителство на нови сгради ръстът е с 13%, а при въведените в експлоатация жилищни сгради – 22%.

Най-голямо влияние сред определящите фактори за ръста на недвижими имоти са подобряването на инфраструктурата, добрите възможности за кредитиране, предлагани от банките и все още ниските лихви, както и повишаването в стандарта и заплащането в София.

Според представителите на имотните агенциите най-голямо търсене ще продължи да има в южните райони – „Манастирски ливади“, „Витоша“, Кръстова вада“ и „Младост“, и се очаква там да се реализират най-много сделки. Засилен интерес се забелязва и към зоните, през които ще минава третата линия на метрото – „Хаджи Димитър“ и „Сухата река“.

Остарелият сграден фонд е още една причина за запазване на засиленото търсене, според Стефан Карпузов – инвестиционен мениджър Galaxy Investment Group. Панелните жилища вече са на близо 50 години и вероятно собствениците им ще пожелаят да се преместят в ново жилище.

Последните години се наблюдава появата на една нова тенденция, а именно завръщащите се от чужбина българи, които формират нова ниша на пазара на недвижими имоти. Карпузов посочи, че това са хора, които искат да инвестират парите си в имоти в родината, като в повечето случаи те купуват жилище за родителите си или отдават под наем закупения имот.

Основни интереси на купувачите

Три са основните въпроси, според Георги Шопов, които вълнуват клиентите преди вземането на решение за закупуване на жилище: – каква е цената; може ли да се осигури банково кредитиране и качеството на материалите, които ще се използват при строежа.
Атанас Гаров, управляващ партньор в Garitage Investment Management, и Румен Величков, търговски директор в Residential Park Lozen, споделиха, че същите въпроси вълнуват и техните клиенти, които предпочитат комплексите от затворен тип. Друг много важен елемент при избора им на жилище е сигурността и добрата среда, тъй като обикновено това са предимно млади хора с деца.

Related posts

Шумът на парите – юбилейното десето издание на най-големия икономически форум в България

На  16 и 17 април в зала 6 на НДК се проведе юбилейното...

Още

Как се променя офис пазара в София?

Модерни, гъвĸaви, paциoнaлни офиси – са малка част от...

Още

Прилагането на Закон за управлението на етажната собственост (ЗУЕС) – предложения за промени от БГФМА (Българска Асоциация за Фасилити Мениджмънт)

„Приетият през 2009 година ЗУЕС беше дългоочакван акт....

Още